Van Rijn traint hulpverleners van gemeente Bergen op Zoom

De 150 bedrijfshulpverleners van de gemeente Bergen op Zoom worden voortaan getraind door het Thoolse bedrijf Van Rijn Veiligheidsopleidingen. Niek Ridderhof is trots op deze nieuwe opdracht. Het zijn niet alleen de mensen die in het stadskantoor werken, maar ook in theater de Maagd of het Markiezenhof.

René de Mooij van de gemeente Bergen op Zoom en Niek Ridderhof van Van Rijn Veiligheidsopleidingen.

We zijn er heel blij mee”, zegt Ridderhof. Het is weer een nieuwe stap voor het Thoolse familiebedrijf Van Rijn Brandbeveiliging en Veiligheidsopleidingen. ,,Het is onze eerste aanbesteding die we gewonnen hebben. Dat voelt super”, vertelt Ridderhof. De samenwerking met de gemeente Bergen op Zoom loopt inmiddels sinds januari. ,, We zijn geen gewone afnemer en leverancier, we willen echt wel van een partnership spreken”, zegt René de Mooij van de gemeente Bergen op Zoom. ,,Het gaat om veiligheid en dan sta je steeds in onderling contact. En dat bevalt goed met Van Rijn.”

De gemeente Bergen op Zoom telt 150 bedrijfshulpverleners op de vele honderden medewerkers. Deze BHV’ers werken niet alleen op het stadskantoor, Markiezenhof en Centrum voor de Kunsten, maar bijvoorbeeld ook in de buitendienst. Ridderhof heeft voor de diverse locaties een op maat geschreven BHV training opgesteld. ,,We hebben maatwerk kunnen leveren”, zegt hij. ,,We zijn op alle plekken langs geweest. Zo heb ik in de nok van de Maagd gestaan.” Van Rijn heeft voor de Maagd bijvoorbeeld een scenario geschreven voor hoe te handelen bij een onwelwording tussen stoelen tijdens een theatervoorstelling. ,,Een uitdaging op zich omdat we dit voor het eerst hebben ontwikkeld.”

Lokaal

Het contract met de vorige leverancier voor veiligheidsopleidingen liep af waardoor de gemeente Bergen op Zoom  opnieuw moest aanbesteden. Drie partijen werden aangeschreven en het was Van Rijn dat uiteindelijk won. ,,We hebben naast de huidige partij, bewust lokaal gezocht”, zegt De Mooij. ,,Het is beleid van het huidige Bergse college om bij opdrachten naar het lokale mkb te kijken daar waar mogelijk.” Er is voor zestig procent naar kwaliteit gekeken en voor veertig procent naar de prijs. ,,Er zijn veel cowboys op de markt die op prijs concurreren”, zegt de Mooij. Maar dat is geen garantie voor succes. Keurmerken kunnen dan uitkomst bieden. Van Rijn mag sinds enige tijd het NIBHV-keurmerk voeren. Dat was ook één van de eisen die de gemeente heeft gesteld in de aanbesteding.

Hypermodern

De Bergse BHV’ers volgen ieder jaar zo’n acht uren aan BHV, waarvan drie uren theorie zijn. Waar dat in vroegere tijden in theorielokalen gebeurde, kan dat tegenwoordig via een computer met een zogeheten e-learning. De praktijklessen worden afhankelijk van de materie op de eigen werkplek gegeven óf juist bij Van Rijn in Tholen. Het nog recent verbouwde bedrijfspand wordt steeds meer ingericht als hypermoderne trainingslocatie voor bijvoorbeeld brandoefeningen.

Vacatures

,,Wij zijn op dit moment druk bezig met ontwikkelingen op het gebied van innovatie”, vertelt Ridderhof. ,,Zo wordt een deel van de extra ruimte van de bovenverdieping gebruikt voor een interactieve leeromgeving.” Praktijkopdrachten, theorieopdrachten en competenties worden met elkaar verweven in een interactieve ruimte. Cursisten kunnen door moderne technologieën, zoals beamers en virtual reality, diverse opdrachten uitvoeren die gekoppeld zijn aan de theorie. De planning is om dit het volgend (school)seizoen operationeel te hebben. Het Thoolse bedrijf is bijna doorlopend op zoek naar personeel in diverse functies.

Contact

Stevinweg 23

4691 SM Tholen

Route

088 112 9999