’Een praktijktraining duurt nu nog maar twee uur’
Door de coronacrisis lag ook Van Rijn Veiligheidsopleidingen in Tholen wekenlang stil. Maar het bedrijf ging niet bij de pakken neerzitten: integendeel. Achter de schermen is de afgelopen tijd heel hard gewerkt aan ‘het nieuwe BHV’.
Een BHV-cursus of herhalingstraining volgen is vaak een verplicht nummer, weten Hermen Geluk, technisch manager, en Niek Ridderhof, office manager. ,,Daarom doen we ons best om het zo leuk mogelijk te maken. Zo hadden we bijvoorbeeld een BHV-escaperoom ontwikkeld. Maar helaas mogen we die met de nieuwe maatregelen voorlopig niet meer gebruiken.”
Daarom ontwikkelde Van Rijn iets nieuws. ‘Het nieuwe BHV’ noemen ze het: een combinatie van een online training, die je thuis kunt doen en twee uurtjes bij het bedrijf in Tholen om je vaardigheden te laten toetsen. ,,Dat is toch de nieuwe manier van werken”, voorspelt Hermen. ,,De coronacrisis heeft ons laten zien dat thuis en online werken ook prima gaat. Zo zie je maar dat er uit zo’n crisis ook iets moois kan voortkomen. En voor ondernemers en werknemers is het natuurlijk heel fijn dat een training hen maar twee uurtjes kost, in plaats van een hele dag.”
Stap voor stap
De coronaregels worden bij Van Rijn nauwgezet opgevolgd. Iedere stap van de training werd onder de loep genomen om alles zo veilig mogelijk te laten verlopen. Bezoekers worden opgevangen bij de zij-ingang. Daar wordt eerst een gezondheidscheck gedaan en vervolgens worden de handen ontsmet. In het trainingslokaal mogen nog maar zes cursisten ontvangen worden in plaats van de gebruikelijke twaalf. Iedere cursist werkt vanuit een eigen vak met een eigen reanimatiepop, ontsmettingsspullen en aed-apparaat. ,,Voorheen deden we alles met één pop, maar dat kan niet meer”, zegt Niek. ,,Dus hebben we voor iedereen eigen spullen aangeschaft.” Een ontruiming wordt op een platte-grond nagespeeld als table top oefening. ,,We hebben prachtige ontruimingsfaciliteiten, maar die mogen we nu niet gebruiken”, aldus Hermen. ,,Dus nemen we de nagespeelde ontruiming met een camera op, zodat iedereen op het scherm live mee kan kijken. We proberen zo creatief en innovatief mogelijk te denken binnen de kaders van het NIBHV keurmerk.”
Gastvrij
En zo is alles tot in de puntjes voorbereid. Bij het brandblussen heeft iedereen eigen brandblusser. Bij de toiletten staat precies aangegeven waar de bezoekers moeten wachten zodat de volgende binnen kan. ,,Je moet overal over nadenken”, lacht Hermen. ,,Mensen zijn gewend dat ze hier de kantine in kunnen lopen en zelf koffie kunnen pakken. Mag allemaal niet meer. Maar we zorgen wel dat onze ontvangst nog net zo gastvrij is als altijd! We willen dat mensen hier met een glimlach naar buiten stappen”, zegt Niek. De eerste bijeenkomst van de nieuwe BHV is op woensdag 3 juni.
Voorlopig geldt de nieuwe manier van werken alléén voor de BHV herhalingstraining, maar er wordt ook hard gewerkt aan een zelfde opzet voor de BHV basis, EHBO en VCA cursussen.
www.hetnieuweBHV.nl
Tel.: 088 112 9999