’Bij Van Rijn weet je dat je goed zit’
Natascha Kooijman van het NIBHV en Niek Ridderhof van Van Rijn bij het bedrijfspand in Tholen.
Brandveiligheids- en opleidingsbedrijf Van Rijn in Tholen is één van de 27 bedrijven in Nederland die het keurmerk van het Nederlands Instituut voor Bedrijfshulpverlening (NIBHV) mag dragen. ,,Bedrijven weten nu dat ze bij Van Rijn goed zitten voor hun veiligheid”, vertelt Natascha Kooijman van het landelijke instituut.
Er is gisteren taart aangesneden bij Van Rijn. Toen werd het keurmerk namelijk bevestigd aan de muren. ,,Als je alles op orde hebt, dan hoeft het niet lang te duren”, vertelt Kooijman van het NIBHV. ,,Niek had al veel procedures op orde.” Het keurmerk, dat sinds januari dit jaar wordt uitgegeven, is gewild. Er zijn momenteel 65 bedrijven die bedrijfsveiligheidsopleidingen aanbieden die wachten op een zogeheten audit.
Kwaliteit
De mensen van het NIBHV zijn bij het Thoolse bedrijf langsgegaan om te kijken of het aan alle eisen voldoet. Een auditor van het NIBHV heeft een gesprek gehad met het management. Ook volgde ze één van de cursussen bij die in het vorig jaar verbouwde bedrijfspand gegeven wordt. Er kunnen onaangekondigde bezoeken plaatsvinden bij cursussen om na te gaan of alles nog in orde is. De reden dat Van Rijn het keurmerk heeft aangevraagd, is de wildgroei aan veiligheidsopleiders. ,,Er zijn veel cowboys in onze branche”, legt Niek Ridderhof uit. ,,We willen dat onze klanten ervan op aan kunnen dat we kwaliteit bieden.” Iedereen mag namelijk eigen opleidingen ’verzinnen’ en certificaten afgeven. Het NIBHV is in 1999 opgericht door het Instituut Fysieke Veiligheid en het Oranje Kruis. Het geeft advies en ontwikkelt leerstof voor bedrijfsveiligheidsopleidingen en brandveiligheid.
Vijf pijlers
Het keurmerk dat Van Rijn gisteren ontvangen heeft, rust op vijf pijlers: kwaliteitszorg, leeromgeving, didactische kwaliteit, voorzieningen en toetsing. Kwaliteitszorg gaat over hoe het bedrijf ervoor zorgt dat bijvoorbeeld de instructeurs bij de tijd blijven en actuele informatie geven aan cursisten. Leeromgeving houdt in hoe de instructeurs de cursisten voorbereiden op hun bezoek: waar de cursus gegeven wordt en hoe laat en waar ze terecht kunnen voor vragen. En niet onbelangrijk: hoe veilig is de cursus zelf? ,,Bij ons kunnen we binnen blussen”, zegt Ridderhof. ,,We laten ze niet buiten in de kou of regen staan.”
De didactische kwaliteit gaat over de deskundigheid van de instructeurs en of er wel lering wordt getrokken uit eventuele fouten die er worden gemaakt. Voorzieningen draait om de vraag: zijn er voldoende middelen om goed te oefenen? Zo is een lesplan een vereiste. Tenslotte is toetsing belangrijk. In die pijler wordt bekeken of er bijvoorbeeld toch niet teveel cursisten per instructeur in het lokaal zitten.
Toekomst
Van Rijn voldoet aan de eisen die de verschillende pijlers stellen. Ridderhof is er dan ook trots op. ,,We werken graag aan onze toekomst en willen vooruit. Zo kunnen we nu alle producten en diensten die we vanuit veiligheidsoogpunt adviseren, ook aanbieden. We ontwikkelen ons voortdurend en daar hoort dit keurmerk ook bij. Ook willen we dat de cursist echt iets meekrijgt. We stoppen veel werk in de catering en doen er alles aan om een cursist naar huis te laten gaan met het gevoel dat ze niet alleen weer het papiertje hebben maar ook echt een onwijs leuke dag hebben gehad.”
Bron: Redactie Eendrachtbode.